Specijalna bolnica P.A.R.K.S.


U Specijalnoj bolnici za opštu hirurgiju obavlaju se različite vrste operacija abdominalne, urološke, endokrilne i onkološke. Pored klasične hirurgije, kod nas je dostupna i minimalno invazivna hirurgija koja, uz gotovo nevidljive ožiljke, značajno smanjuje postoperativni bol i vreme oporavka.

OPeracije

Male hirurške intervencije
Male hirurške intervencije su hirurške procedure koje su jednostavne, brze i ne zahtevaju noćenje u bolnici. Izvode se pod lokalnom anestezijom, minimalno su invazivne i nose nizak rizik od komplikacija. Primeri ovakvih intervencija su: 1. Uklanjanje mladeža i kožnih promena 2. Incizije i drenaža apscesa ili cisti 3. Biopsija kože 4. Umetanje kožnih kontraceptivnih implantata 5. Ušivanje rana i posekotina 6. Ekscizija malih masa ili tumora 7. Endoskopske procedure poput gastroskopije ili kolonoskopije
Hemoroidi
Operacija hemoroida ili hemoroidektomija, je procedura kojom se uklanjaju otečene i upaljene vene rektuma ili anusa. Preporučuje se za hroničnu fazu bolesti koja ne reaguje na promene životnih navika ili druge mogućnosti lečenja. Procedura se izvodi pod opštom anestezijom. Ipak, ova operacija kao i svaka druga nosi rizik od potencijalnih komplikacija, te je neophodno konsultovati se sa lekarom o mogućim rizicima i benefitima pre nego što se pacijent podvrgne operaciji. Ukoliko se ipak podvrgne operaciji, pacijent se posle nje oslobađa pečenja, bola i krvarenja prilikom defekacije
Analna fisura
Fisurektomija ili sfinkerotomija, je hirurška procedura kojom se tretira analna fisura-rascep analnog kanala, koji prouzrokuje bol, krvarenje i nelagodu prilikom rada creva. Operacija se izvodi u opštoj ili regionalnoj anesteziji, tokom koje hirurg otklanja ožiljno tkivo oko same fisure. Nakon operacije, pacijent može osetiti nelagodu i bol, koja se tretira lekovima i omekšivačima stolice. Period oporavka traje par nedelja, tokom kojeg se pacijentima savetuje ishrana sa visokim sadržajem vlakana, pijenje mnogo tečnosti za izbegavanje konstipacije.
Perianalna fistula
Fistulotomija je hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje patološki stvorenih kanala između analnog kanala i kože. Hirurg tokom ove procedure locira i otvara čitavu fistulu, čisti je od potencijalnog gnoja i ostavlja je otvorenom da bi se sama zalečila iznutra i omogućila drenaža. Postoperativno, pacijenti mogu iskusiti bol i nelagodu, koja se ublažava lekovima i adekvatnom negom rane.
Perianalni apsces
Hirurško tretiranje perianalnih apscesa podrazumeva inciziju i drenažu apscesa. Pacijent se stavlja pod lokalnu ili opštu anesteziju, hirurg pravi rez u koži pored apscesa, te se gnoj apscesa drenira. Nakon toga se šupljina u kojoj je bio gnoj čisti, a hirurg može postaviti gazu ili dren da bi se nastavila drenaža. U zavisnosti od veličine i lokacije, rez se može ostaviti otvoren da bi zarastao samostalno ili se može zatvoriti šavovima. Postoperativno se pacijentu može prepisati antibiotik da bi se sprečila ponovna infekcija, kao i lekovi za suzbijanje bolova. Neophodna je adekvatna nega i postoperativno čisćenje.
Ciste pilonidalnog sinusa
Ciste pilonidalnog sinusa su šupljine ispunjene lojem i dlakama koje se najčešće lokalizuju iznad rascepa na vrhu zadnjice, odnosno u sakrokokcigealnom predelu. Hirurška procedura obuhvata inciziju i drenažu. Pacijent se stavlja pod lokalnu ili opštu anesteziju, hirurg pravi rez, te otvara i drenira cistu. U nekim slučajevima, pogotovo ako je cista velika, hirurg može izvršiti eksciziju, odnosno uklanjanje ciste i okolne kože da bi sprečio ponovnu pojavu ciste. U zavisnosti od veličine reza, on se može zatvoriti samostalno ili šavovima. Postoperativno se pacijentu prepisuju antibiotici za prevenciju infekcije, kao i lekovi za suzbijanje bolova.
Želudac
Žučne kese
Operacije žučne kese se izvode za tretiranje stanja poput žučnih kamenaca, holecistitisa, polipa, kao i komplikacija žučnih kamenaca poput pankreatitisa i holangitisa. Osim toga, u operacije žučne kese spada i holecistektomija, podrazumeva hirurško uklanjanje žučne kese. Postoje dva glavna tipa ovih operacija: 1. Laparoskopska holecistektomija: Minimalno invazivna tehnika koja se najčešće koristi u operaciji žučne kese, podrazumeva pravljenje rezova u abdomenu kroz koje se uvede laparoskop (cevčica sa kamerom i hirurškim instrumentom). Hirurg potom laparoskopom vizuelizuje žučnu kesu i uklanjanja je kroz jedan od rezova. Ova procedura zahteva manji boravak u bolnici, brži oporavak i manje ožiljaka u odnosu na otvorenu holecistektomiju. 2. Otvorena holecistektomija: Izvodi se u slučaju komplikacija ili ukoliko je žučnoj kesi nemoguće pristupiti laparoskopski. Hirurg pravi veliki rez da bi direktno dopreo do žučne kese. Zahteva duži boravak u bolnici i duže vreme oporavka.
Bruh
Bruh, kila ili hernija, predstavlja protruziju, odnosno ispadanje organa kroz slabo mesto u mišiću ili tkivu koje ga inače drži na svom mestu. Najčešća kila koja se javlja je preponska-ingvinalna kila, zatim pupčana-umbilikalna kila, a nešto ređe se mogu sresti kongenitalna, inciziona i hijatalna hernija. Operacija podrazumeva stavljanje pacijenta u anesteziju, pravljenje incizije blizu same hernije, vraćanje organa nazad u svoje predviđeno mesto i reparaciju mišića ili tkiva koji su doveli do nastanka hernije.
Štitasta žlezda
Operacije štitaste žlezde podrazumevaju uklanjanje malog dela žlezde ili cele žlezde. U zavisnosti od patologije štitaste žlezde, operacije se izvode u slučaju prevelikog njenog uvećanja i pritiska na okolne strukture, hroničnog zapaljenja i pojave strume. Osim toga, operacija se izvodi i u slučaju hipertireoze koja ne reaguje na lekove. Štitasta žlezda se odstranjuje u potpunosti samo u slučaju da postoji sumnja na karcinom.
Dojka
Operacije dojke su hirurške procedure koje se najčšće izvode za odstranjivanje tumora iz dojke bilo da je on maligni ili benigni. Uspešnost operacije tumora dojke zavisi od veličine i proširenosti tumora, njegove pokretljivosti u odnosu na grudne mišiće i infiltracije kože. Što je tumor manji, izlečenje je uspešnije, uz mali operativni zahvat i poštedu dojke i limfnih čvorova. Ako se lečenje započne u ranoj fazi, dok nije probio bazalnu membranu i počeo da se širi, dovoljna je jedna ekscizija tumora, uz eventualno minimalno zračenje, da se spreči komplikovanje bolesti.
Debelo crevo
Operacije develog creva podrazumevaju hirurško tretiranje stanja poput kolorektalnog karcinoma, inflamatorne bolesti creva (poput Kronove bolesti ili ulceriznog kolitisa), divertikulitisa, opstrukcije creva i teške konstipacije. Koja će se procedura koristiti zavisi od uzroka bolesti, njene težine i od pacijentovog opšteg zdravlja.