16. April 2024.

Hernija trbušnog zida

Hernije se, najčešće, opisuju kao otekline ili izbočenja koja nastaju od prodora dela trbušne maramice pod kožu, kroz urođene ili stečene otvore na trbušnom zidu. U našoj zemlji se, osim izraza „hernija“, upotrebljavaju i sinonimi: kila i bruh.
16. April 2024.

Pilonidalna cista

Pod ovim pojmom podrazumeva se bolest koja nastaje URASTANJEM DLAKE u predelu trtice, tačnije, u međusedalnoj brazdi iznad trtične kosti. Pojavu bolesti pospešuje bavljenje poslom vezanim za dugo sedenje.
25. March 2024.

Laparoskopska operacija

Danas se većina operacija odstranjenja žučne kese izvodi laparoskopski. Stručni naziv za ovaj operativni zahvat je Laparoskopska holecistektomija.
25. March 2024.

Dobroćudni tumor dojke

Dobroćudne bolesti dojke spadaju u najčešća oboljenja žena i smatra se da svaka treća žena tokom života pati bar od nekog od ovih oboljenja.
25. March 2024.

Hijatus hernija

Tegobe pacijenata sa hijatus hernijom u početku su blage i obuhvataju osećaj nelagodnosti u trbuhu, nadutosti i pritiska u višim delovima trbuha, neodređenih bolova, pa sve do bola po tipu žarenja, lokalizovanog iza grudne kosti.
25. March 2024.

Ileus – Zapetljaj creva

Ileus se u široj populaciji označava kao zapetljaj creva. Po definiciji, ileus predstavlja potpuni ili delimični prekid prolaska crevnog sadržaja kroz creva, izazvan raznim uzrocima.
25. March 2024.

Prva pomoć kod opekotina

Ukoliko do opekotinske povrede ipak dođe, pravilno i blagovremeno pružena prva pomoć je od izuzetne važnosti. Neposrednom prvom pomoći, pre profesionalne medicinske pomoći, može se smanjiti težina opekotine.
19. January 2024.

Analna fisura

Analna fisura je površni rascep sluzokože u vidu linije u predelu čmara. Uzrok bolesti nije u potpunosti jasan, ali je danas prihvaćeno mišljenje da je bolest posledica grča […]
19. January 2024.

Upala slepog creva

Upala crvuljka je česta i obično hitna hirurška bolest, koja može biti opasna po život. Zovu je još i upala slepog creva. Javlja se u podjednakom broju kod […]
Call Now Button